Wijngaard en cidermakerij Het Hamerstuk is vernoemd naar het stuk grond waarop de druiven en boomgaard staan: Hamerstuk, zoals ook te lezen op het oude toegangshek. Maar, waar komt die naam eigenlijk vandaan?
Er zijn verschillende lezingen over de oorsprong van de naam ‘Hamerstuk’. De meest waarschijnlijke lijkt ons de lezing hieronder, die door Adri Stuart van de Historische Kring Bemmel is nagezocht.
De boerderij die vroeger op het perceel stond werd in de 18e eeuw consequent aangeduid als “Hamelstuk”. Een “hamel” is de term voor een gecastreerd schaap. Het etymologisch woordenboek geeft naast “versneden ram” ook aan “samendrukken”, wat doet denken aan de oude methode van castreren, het stukkloppen van de teelballen. Dat samendrukken kan duiden op een smal stuk land, dat “samengedrukt” ligt tussen andere, grotere stukken land. En dat geldt voor de grond waarop Het Hamerstuk ligt. Vanaf 1700 is de grootte van het land waarop de boerderij staat hetzelfde gebleven: anderhalve mergen.
De naam “Hamelstuk” duikt voor het eerst op in de archieven in een akte uit 1702 waarin Evertje van Brinck, de weduwe van Willem Verhuijdt (Verhuet), “anderhalven mergen landts het Hamelstuck” als onderpand verbindt voor de erfenis voor haar kinderen. Het Hamelstuck is aangeërfd van Hadewich Verhuedt.
Later die eeuw wordt het ‘Hamelstuk’ (zonder c) genoemd in het zogenoemde ‘Protocol van bezwaar Ressen’.
In de kadastrale atlas van 1832 zien we de naam Hamerstuk met een ‘r’ verschijnen, de huidige schrijfwijze.