Cursussen

Zelf leren cider maken

Vind je het leuk om zelf cider te leren maken? Of heb je al ervaring en wil je je kennis verdiepen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Cidermakerij Het Hamerstuk biedt een leergang cider maken aan. Een flyer over de opzet van de leergang vind je hier. De leergang bestaat uit 4 onderdelen die je ook los kunt volgen. Deze staan hieronder verder toegelicht, met telkens een aparte flyer per onderdeel.

De onderdelen van de leergang cider maken zijn:

 1. Een workshop ‘Cider maken in 1 dag’. Workshop waarin je in 1 dag leert hoe je zelf cider kunt maken. In de ochtend behandelen we alles wat nodig is om zelf aan de slag te gaan. De middag is het praktijkdeel. Je voert zelf metingen uit en oefent met handelingen. Een lunch is inbegrepen. Ook proeven we een aantal Nederlandse ciders. De eendaagse workshop kost 75 euro. Een flyer over de workshop vind je hier.
 2. Een gedegen 3-daagse basiscursus cider maken. Na de cursus weet je ‘aan welke knoppen je kunt draaien’ om de cider te maken die je zelf lekker vindt. Deze cursus wordt verzorgd in samenwerking met De Fruithof in Frederiksoord (Drenthe). De eerste dag legt de basis met theorie en praktijk. Op dag 2 worden appels geoogst en geperst. Je krijgt sap mee naar huis. Vervolgens maak maak je (onder begeleiding) je eigen cider, die je op dag 3 presenteert. De 3-daagse kost 275 euro, inclusief lunches, lesmateriaal, proeverijen en vers geperst appelsap om zelf cider mee te maken. Een flyer over de basiscursus vind je hier.
 3. Een masterclass van 2 dagen voor cidermakers met enige ervaring. Speciale aandacht voor de zuren in ciders, het mondgevoel van cider, het werken met sulfiet en het maken van bijzondere ciders zoals dry-hopped cider. De masterclass kost 180 euro, inclusief lunch, lesmateriaal en proeverij.
 4. Specials waarbij een bepaald thema in een dagdeel behandeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van off-flavours en een special over gist. Een flyer over de special over ‘Gist & Vergisgting’ vind je hier.

Hoe kan ik me opgeven?

Je kunt je opgeven of meer informatie vragen via

 • bernd.wondergem@lentenaer.nl
 • bellen naar 06-23369542
 • het contactformulier van de website gebruiken

Je kunt altijd contact met ons opnemen over de mogelijkheden voor een cursus. We zijn flexibel in locatie en tijd en kunnen naast de bovengenoemde onderdelen van de leergang ook een andere vorm aanbieden, zoals een ‘spoedcursus’ in een dagdeel of een combinatie van cursus, een proeverij en een bezoek aan onze cidermakerij.

Data van cursussen in 2024

 • Eendaagse workshop cider maken: zaterdag 30 maart 2024 in Lent / Ressen (9.30-16u)
 • 3-daagse gedegen basiscursus cider maken ‘Editie Frederiksoord’. Deze cursus loopt met de volgende planning dag 1 = 16 september 2023 (in Frederiksoord), dag 2 = 14 oktober 2023 (in Frederiksoord), dag 3 = 11 mei 2024 (in Lent)
 • 2-daagse masterclass cider maken: wordt nog ingepland
 • Special over ‘Gist en vergisting’: wordt nog ingepland
 • Praktijkspecial over ‘Battonage en sequentiële vergisting’: wordt nog ingepland