Onze bedoeling

Wij zijn Aukje en Bernd van Het Hamerstuk. We geloven erin dat als je met aandacht geniet van je eigen leefomgeving, dat je dan de mooiste wereld zult zien. Daarom werken we met lokaal fruit. Uit Lent en de directe omgeving. En is één van onze belangrijkste kernwaarden: respect voor de natuur. We werken alleen met onbespoten appels en peren. En we maaien onze boomgaard beperkt, om insecten en andere dieren te helpen. We werken ambachtelijk, om de smaken uit het fruit op een eerlijke manier in onze cider en wijn te krijgen. Zo maken we wijn en cider met een natuurlijke smaak en een feestelijke bubbel. Proost!

We zijn in 2019 gestart met onze wijngaard en ciderboomgaard. We hebben 2.000 druivenstokken staan van zogenaamde moderne rassen: rassen die goed rijp worden in ons klimaat en die sterk genoeg zijn om daarin zonder bestrijdingsmiddelen te gedijen. Daarnaast ligt onze ciderboomgaard met 180 appel- en perenbomen: oudhollandse rassen zoals de Lentse Rode en Groninger Kroon, aangevuld met specifieke ciderrassen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. We plantten bewust hoog- en halfstam bomen voor een grotere landschappelijke waarde. We onderhouden onze boomgaard samen met de lokale hoogstambrigade Ressen/Lent.

Onze persoonlijke bedoeling

Meer buiten zijn, in het groen. Dat is wat we wilden. Laarzen aan. Dichter op de natuur leven. En niet alleen vergaderen, maar ook met tastbare producten bezig zijn. Een ambacht leren. Iets moois maken. Iets lekkers. Een mooie plek creëren. Samen.

Groene vingers hadden we al. Liefde voor wijn ook. Waarom beginnen we niet zelf een wijngaard? Tja, waarom ook niet! Dat is de oorsprong van Het Hamerstuk, wijngaard en cidermakerij. Genoemd naar het stuk grond in Ressen bij Nijmegen waar onze druiven en ciderappels groeien.

Het Hamerstuk: wijngaard en cidermakerij

We willen werken met respect voor de natuur. Zonder gif en kunstmest. Met oog voor de dieren in de gaard. Minder vaak maaien om insecten en padden een kans te geven. Mooie bloemen tussen de wijnranken. Een bijenhotel en een paddenpoel.

Onze wijn en ciders maken we ambachtelijk, zonder kunstmatige toevoegingen in de smaak. Natuurlijk geklaard en ongefilterd. Puur natuur.

Wel met moderne inzichten en technieken. Dat geeft een mooie, eerlijke smaak.